Cykelambassaden
Cykelambassaden er et netværk af aktører på cykelområdet, som samarbejder på tværs af private virksomheder, kommuner og andre organisationer. Det giver mening at samle ressourcerne, når aktørerne – sammenlignet med resten af verden – er få og små.
Af Klaus Bondam, Cyklistforbundet
Det er Cykelambassadens – Cykling Embassy of Denmarks – vision, at Danmark skal være verdens førende cykelland og den foretrukne ekspert, når det gælder viden, dialog og innovation på cykelområdet.
Cykelambassaden ønsker at bidrage til at fremme cyklismen både i Danmark og i resten af verden, og foreningens medlemmer arbejder sammen om at udvikle og markedsføre Danmark som cykelland. Det sker gennem vidensdeling, kommunikation og udvikling af landets cykelkultur og cykelløsninger i et unikt samarbejde på tværs af virksomheder, kommuner og andre organisationer.
Helt konkret bidrager samarbejdet i Cykelambassaden til:
- At sikre en platform for netværksdannelse, vidensdeling og idéudveksling mellem forskellige typer af aktører på cykelområdet i Danmark
- Fælles markedsføring af danske cykelløsninger og Danmark som cykelland i udlandet
- At gøre dansk cykelviden let tilgængelig for både danskere og ikke-danskere
- At understøtte arrangementer hos de danske ambassader og repræsentationer i udlandet
- Afholdelse af Masterclasses, som retter sig mod bl.a. trafikplanlæggere og beslutningstagere
- Professionel håndtering af besøgende, faglige delegationer og pressehenvendelser
Etableringen af Cykelambassaden
De seneste 10-15 år er interessen for hverdagscykling steget støt og roligt i mange lande over hele verden. Det har medført et pres på Danmark og i øvrigt også Holland, hvor cykelandelen er stor.
Hvert år rejser mange journalister, byplanlæggere, arkitekter, studerende og politikere til Danmark for at finde ud af, hvorfor der er så høj en cykelandel. Samtidig er de danske ambassader og repræsentationer i udlandet i stigende begyndt at interessere sig for at markedsføre Danmark som cykelland.
Samtidig var der et fælles ønske blandt de mange forskellige danske aktører – offentlige såvel som private – om et tættere tværgående samarbejde om at sikre en fortsat udvikling af cykellandet Danmark.
Som svar på denne dobbelte udfordring lancerede en række danske cykelaktører i 2009 et nyt netværk og navngav det Cycling Embassy of Denmark. Netværket kom til verden på den europæiske cykelkonference Velo-city i Bruxelles. Og siden da har Cykelambassadens løftet sin opgave gennem møder, vidensdeling, diskussioner, studieture og aktiv deltagelse i lang række nationale og internationale sammenhænge.
I 2018 var der 37 medlemmer, heriblandt 9 kommuner, 19 private virksomheder – både rådgivere og producenter– samt andre typer af organisationer som DSB, Danske Cykelhandlere og Cyklistforbundet.
The Leadership Award
Cykelambassaden har siden 2010 hvert år The Leadership Award til en person eller organisation, der har markeret sig på cykelområdet. Første modtager var den daværende borgmester i New York, Michael Bloomberg, for hans engagement i at understøtte udviklingen af byens cykelkultur.
De seneste tre år er den blevet tildelt:
- 2018: Carlos Felipe Pardo fra organisationen Despacio, som i 15 år har arbejdet for at fremme cykling i den colombianske by Bogotá og en række andre byer i hele verden
- 2017: Oslo kommune for deres ambitiøse og velfinansierede cykelstrategi, som bl.a. indebærer en bilfri indre by.
2016: Philippe Crist fra International Transport Forum i OECD for hans livslange dedikation til cykelsagen.
9 anbefalinger fra Cykelambassaden
I 2018 blev Cykelambassadens medlemmer enige om at udarbejde og formidle 9 enkle anbefalinger til, hvordan man integrerer cyklen i byernes samlede mobilitet.
Cykelambassadens organisering
Cykelambassaden ledes af en valgt bestyrelse og har en formel struktur med vedtægter, kontingent og arbejdsplan. Netværket der dog i princippet åbent for alle, der lever op til kravene i vedtægterne. Et af kraverne er, at man skal engagere sig i arbejdet. Der sker nemlig kun noget i kraft af medlemmernes eget initiativ – herunder bl.a. oplæg og fælles stande på relevante, internationale konferencer.
Cyklistforbundet varetager i det daglige sekretariatsfunktionen for Cykelambassaden og udarbejder mødeforberedelse, referater og varetager en koordinerende rolle i forhold til mange af aktiviteterne. Samtidig sikrer sekretariatet en professionel håndtering af de mange internationale henvendelser.
Der afholdes årligt tre stormøder for alle medlemmerne. Bestyrelsen afholder yderligere 3-4 møder årligt. Derudover arrangeres hvert andet år en studietur for ambassadens medlemmer. Cykelambassaden har påtaget sig opgaven med at udvikle og udgive Idékatalog for cykeltrafik, først i trykte versioner og nu on-line.
Møderne foregår på skift hos medlemmerne, som også kan være med til at præge dagsordnen. Medlemmerne betaler et kontingent, som primært finansierer arbejdet i sekretariatet. Derudover investerer de den tid og de midler, der giver mening for dem.
Læs meget mere på hjemmesiden www.cycling-embassy.org