Cyklistforbundets rolle lokalt, nationalt og internationalt
Cyklistforbundet er med over 110 års synligt virke i den danske offentlighed både talerør for cyklisterne på nationalt såvel som lokalt plan og en dybt integreret aktør på det danske transportområde.
Af Klaus Bondam, Cyklistforbundet
Cyklistforbundet blev stiftet i 1905, da det stigende antal cyklister i København havde behov for en fælles stemme i kampen om pladsen med byens mange hestevogne.
Siden da er der sket flere radikale skift i trafikbilledet, men cyklisterne står i dag stærkt i de danske byer – ikke mindst pga. den gamle forening, som gennem mere end 100 år har formået at forny sig og følge med tiden, cyklisterne og deres behov og ønsker.
En helt ny kernefortælling
Så sent som i 2018 lancerede Cyklistforbundet en ny kernefortælling, der knytter et tæt bånd mellem hverdagscyklismen og FN’s verdensmål – også kaldet 2030-målene. Kernefortællingen fokuserer på cyklen som en del af løsningen på mange af de udfordringer, som vi både herhjemme og globalt står over for i dag:
”Cykling har gennem generationer gjort en stærk forskel for vores liv og hverdag, vores sundhed, vores miljø og vores byer. Den stærke danske cykelkultur og dens betydning for det gode hverdagsliv er et resultat af vores personlige valg og gode, politiske prioriteringer.
Den udvikling skal fastholdes og forstærkes. For det er mere nødvendigt end nogensinde før, at flere vælger cyklen: Alt for mange danskere dør for tidligt på grund af inaktiv livsstil. Vores veje i og omkring byerne er ved at sande til i køer og trængsel. Vores verden er truet af massive, globale klimaudfordringer.
Derfor arbejder vi i Cyklistforbundet ihærdigt for de politiske prioriteringer, som giver alle muligheden for at vælge et aktivt og sundt hverdagsliv, og som forløser de enorme samfundsmæssige potentialer, der ligger i en stærk cykelkultur.”
Kernefortællingen danner i dag baggrund for al Cyklistforbundets arbejde og kommunikation. Den fulde kernefortælling ligger på Cyklistforbundets hjemmeside.
Cyklistforbundet og FN's verdensmål
Med vedtagelsen af FN’s 17 verdensmål har Danmarks regering sammen med de øvrige FN-landes regeringer forpligtet sig til at arbejde for en bæredygtig fremtid.
Cyklistforbundets arbejde understøtter opfyldelsen af fem af FN’s verdensmål:
- 3 – sundhed og trivsel
- 11 – bæredygtige byer og lokalsamfund
- 12 – ansvarligt forbrug og produktion
- 13 – klimaindsats
- 17 – partnerskaber for handling
Cyklistforbundets sekretariat
Cyklistforbundets sekretariat ligger i København, og har med sine godt 20 medarbejdere et bredt virke.
Centralt står driften af medlemsorganisationen med godt 16.000 medlemmer, som udover at støtte Cyklistforbundets politiske arbejde også opnår rabat i Cyklistforbundets butik og værksted – Cyklistbutikken 1905 – samt hos en række andre samarbejdspartnere.
Cyklistforbundet udgiver desuden 4 gange årligt medlemsmagasinet CYKLISTER, har en meget synlig tilstedeværelse på en række sociale medier og udsender løbende en række forskellige nyhedsbreve.
Cyklistforbundet har de seneste 20 år gennemført en lang række kampagner – både alene og i samarbejde med andre organisationer. De to mest markante er:
- Alle Børn Cykler (ABC) – en landsdækkende skolekampagne med over 100.000 deltagerne børn årligt
- Vi Cykler til Arbejde – en landsdækkende kampagne for arbejdspladser med godt 65.000 deltagere årligt.
Desuden har Cyklistforbundet udviklet konceptet med cykellege for små børn, som flere kommuner har implementeret som faste aktiviteter for næste generation af cyklister.
Sekretariatet driver også løbende et omfattende politisk lobbyarbejde. Gennem en række kommunikationsindsatser, møder med politikere og repræsentation i en række offentlige, rådgivende organer og andre organisationer sikrer Cyklistforbundet, at cyklisternes aktuelle behov altid er synlige i den politiske debat.
Cyklistforbundet varetager sekretariatsfunktionen for Cykelambassaden og Det Kommunale Cykelfagråd og deler kontor med Dansk Cykelturisme – og er desuden en af de grundlæggende kræfter bag organisationen ECF – European Cyclists Federation – der fra sit hovedkontor i Bruxelles arbejder intenst på at skabe synlighed for cyklismen i den europæiske debat.
Cyklistforbundets medlemsdemokrati
Cyklistforbundets øverste myndighed er den årlige generalforsamling, der afholdes i oktober måned forskellige steder i landet. Mødet strækker sig over en weekend, hvor den første dag bruges på en række organisatoriske formalia og anden dage bruges til en give ny viden og inspiration til generalforsamlingens deltagere.
Alle Cyklistforbundet medlemmer er velkomne til at deltage i generalforsamlingen, men kun en række delegerede fra lokalafdelingerne og repræsentanter har stemmeret. Generalforsamlingen vælger Cyklistforbundets landsformand samt 8 medlemmer og 2 suppleanter til organisationens hovedbestyrelse.
Hovedbestyrelsen mødes 5-6 gange årligt, og der afholdes om foråret et såkaldt afdelingsseminar, hvor medlemmer af lokalafdelingernes bestyrelser og repræsentanter mødes om et relevant emne. Afdelingsseminaret har karakter af efteruddannelse for organisationens aktive medlemmer.
Cyklistforbundets landsformand mødes ca. en gang månedligt med organisationens direktør og vicedirektør for at blive ajourført om den daglige drift og den strategiske udvikling samt forberede hovedbestyrelsesmøder.
Hvert hovedbestyrelsesmedlem er ansvarlig for den løbende kontakt til en række lokalafdelinger og sikrer dermed en god sammenhæng mellem organisationens forskellige fora – og ikke mindst sekretariatets arbejde.
Både landsformanden og direktøren sender med mellemrum skriftlige orienteringer ud til alle medlemmer af lokalafdelingernes bestyrelser.
Cyklistforbundets lokalafdelinger
Cyklistforbundet har i dag 41 lokalafdelinger spredt ud over hele landet. I en række af de kommuner, hvor der ikke er lokalafdelinger, har organisationen i stedet en såkaldt repræsentant. Lokalafdelingernes arbejde er baseret på frivillighed. Derfor har hver afdelingen sin egen profil, som er præget af de kompetencer og interesser, som der er i den enkelte afdeling.
Lokaldelingernes og repræsentanternes primære at varetage kontakten med kommunerne og indgå i dialogskabende aktiviteter med borgerne. Fokus ligger på en række konkrete områder såsom:
- Uvildig vurdering af cykelforholdene i kommunen
- Formulering af en samlet kommunal cykelstrategi
- Mobilisere borgernes opbakning til nye cykelinitiativer
- Afholdelse af cykelture, kurser og arrangementer for yngre og ældre borgere
- Lobby over for lokale embedsmænd, kommunalpolitikere og folketingspolitikere
- Indsalg af cykelrelaterede historier til den lokale presse.
Den gennemsnitlige alder i Cyklistforbundet er – som i mange andre frivillige foreninger – forholdsvis høj. Derfor er Cyklistforbundet i disse år optaget af at finde på nye organiseringsformer, der i højere grad tiltaler yngre mennesker og deres tilgange til politiske og aktivistisk arbejde.
Det gode samarbejde med kommunerne
Samarbejdet mellem kommunerne og Cyklistforbundets lokalafdelinger bliver erfaringsmæssigt bedst, hvis der fra begyndelsen sker en forventningsafstemning om det fælles projekt.
Afdelingernes frivillige har det personlige engagement som brændstof, og det engagement kan være af stor værdi for kommunen. Men kommunen har måske ikke mulighed for at investere lige så mange ressourcer, som de frivillige optimalt set kunne ønske. Derfor er det vigtigt med en tidlig afstemning af forventninger og roller, så de frivillige kommer til at fungere som kommunens konstruktive medspillere.
Møder mellem parterne tidligt i processerne kan afklare, om kommunen reelt har en fælles sag med den lokale afdeling af Cyklistforbundet. Ofte vil der være et positivt sammenfald af interesser, og så kan Cyklistforbundet være stærkt medvirkende til at skabe troværdighed og folkelig opbakning – både i forhold til den politiske proces og i forhold til at sælge sagen i de lokale medier.
Udtalelser og udmeldinger i pressen er helt afgørende for samarbejdet. Der kan sagtens være situationer, hvor parterne har forskellige holdninger og synspunkter. Markeringer af forskellige synspunkter kan godt være en del af samarbejdsrelationen, men det er bedst for tilliden, hvis parterne på forhånd har orienteret hinanden, så nye udmeldinger ikke kommer som en overraskelse.
Kommunerne kan også altid kontakte Cyklistforbundets sekretariat i København for råd, vejledning og sparring. Cyklistforbundets sekretariat er også altid åbne for dialog med bl.a. kommunerne på Vejdirektoratets Nationale Cykelkonference, gennem Det Kommunale Cykelfagråd, Færdselssikkerhedskommissionen, Cykelambassaden og en række andre centrale fora.
Mange kommuner giver udtryk for et rigtig godt samarbejde med Cyklistforbundet med stor gensidig respekt og lyst til at udvikle cykeltrafikken lokalt.
Læs meget mere på www.cyklistforbundet.dk