Forebyggelse af cykeltyveri
Cykeltyverier er svære at undgå, og indsatsen med tyverier har sjældent førsteprioritet hos politiet. Men cyklisterne er selv blevet bedre til at tyverisikre cyklerne.
Af Lotte Malene Ruby, Cyklistforbundet
Cykeltyverier er en pestilens i mange lande – også i Danmark. Ifølge tal fra Danmarks Statistik blev der anmeldt mere end 50.000 cykeltyverier i 2016, men antallet er faktisk historisk lavt.
Faldet skyldes dog næppe, at cykeltyveri er gået af mode, men cyklisterne er til gengæld blevet bedre til at passe på deres cykler. I Danmark har de fleste kun en klassisk ringlås monteret til at låse baghjulet med, men flere låser deres cykel fast, når der er mulighed for det. Til forskel fra mange andre lande parkerer de fleste danske cyklister deres cykel på gaden. Typisk lænkes cyklen kun fast, når der parkeres om natten. Privat har de fleste adgang til en cykelkælder, et cykelskur eller en plads bag huset. Danske cyklister tager sjældent cyklen med ind i huset eller lejligheden.
I Danmark har mange mennesker en cykelforsikring inkluderet i deres almindelige indboforsikring, men man kan kun få erstatning, hvis man anmelder tyveriet til politiet – og i øvrigt har en forsikringsgodkendt cykellås.
Politiet registrerer de stjålne cykler i stelnummerregistret, så alle har mulighed for at tjekke, om en bestemt cykel er stjålet eller ej. Tyverierne bliver til gengæld sjældent opklaret, da politiet prioriterer andre og mere alvorlige former for kriminalitet højere.
Cykeltyverier fordeler sig typisk i to kategorier: brugstyveri og organiseret tyveri. Ved brugstyveri er tyven som regel en person, der selv står og mangler en cykel. Organiseret tyveri finder også sted. Her indsamler tyvene ofte mange cykler på en gang – eller går efter særlige, ofte dyre cykeltyper, som de evt. sender ud af landet.
Om stelnummersystemet
Stelnummersystemet er særligt dansk system, som blev indført helt tilbage i 1942. Systemet betyder, at alle cykler som sælges i Danmark skal have et unikt stelnummer indgraveret i stellet. Man kan ikke få erstatning fra forsikringen for en cykel i Danmark, hvis man ikke har stelnummeret.
Cyklister kan tjekke om en cykel er meldt stjålet i Rigspolitiet app til Android og iPhone.
Stelnummersystemet er muligvis på vej på pension. Ny teknologi betyder, at der efterhånden er smartere måder at mærke cyklerne på – f.eks. ved hjælp af en chip, der både kan indeholde flere oplysninger og evt. spores ved hjælp af GPS.
En innovationsgruppe med repræsentanter for bl.a. forsikringsbranchen, Cyklistforbundet og it- og trafikeksperter arbejder for tiden på en ny løsning.
5 råd mod cykeltyveri
Det Kriminalpræventive Råd anbefaler:
- Lås altid cyklen – også når du bare er hos bageren eller stiller den hjemme i garagen.
- Lås cyklens stel, og helst begge hjul, fast til cykelstativ eller lignende – og brug en godkendt lås.
- Stil din cykel i et aflåst rum eller skur, hvis du har mulighed for det.
- Når du parkerer ved station eller stoppested, skal du sikre din cykel ekstra godt. Udover at låse din cykel, bør du låse cyklen fast til selve cykelstativet eller lignende. Måske der er mulighed for at benytte en aflåst cykelparkering.
- Frist ikke tyven. Tag løse lygter, cykelhjelm og lignende med dig.